2022-01-05 11:11:18• hírek • Szatmár.ro

Csizmár Antal Tamás: Kíváncsiak vagyunk a lakosok véleményére - interjú Kaplony község alpolgármesterével

Mind a számok tükrében, mind egyéb szempontok mentén sikeres évet tudhat maga mögött Kaplony község. Ez alkalommal Csizmár Antal Tamást, a község alpolgármesterét, falugazdát kérdeztük a részletekről, illetve természetesen a jövőt érintő tervekről.

– Hogyan értékeli a tavalyi esztendőt?

– Kifejezetten sikeres éve volt minden tekintetben Kaplony községnek. Mint az éves beszámolónkban Megyeri Tamás Róbert polgármesterrel kifejtettük, Kaplony község életében a 2021-es esztendő alapvetően jó volt. Nyilván megannyi hibát követett el a vezetőség, lehetett volna jobb döntéseket hozni, a végrehajtás minőségén is van bőven fejlődni való. Mindazonáltal a számok határozottan a sikerességet sugallják. Míg az előző évben a község összköltségvetése hozzávetőleg 6,5 millió lej volt, 2021-ben több mint 3 millióval több, azaz 9,6 millió lej.



Ebből az összegből tavaly több mint 2,5 milliót közvetlen beruházásokra fordított a helyi tanács: térkövezés az óvoda előtt, a rendelők előtt, illetve szemközt; megújult végre a játszótér; teqball asztalokat vásároltak; az önkéntes tűzoltók számára egy haszongépjárművet szereztek be; immár van szép és illő garázsépület a hivatal mögött; vásároltak egy buldoexkavátort; leaszfaltozták a Magyar utcát; jelentős pénzmennyiséget fordítottak az útkarbantartásra, kövezésre; pénzt biztosítottak az egyházi közösségeknek (ennek révén parkolót alakítottak ki a temetőnél); edzőpálya létesült; üzembe helyezték a községi kamerarendszert; mindeközben számos pályázatot nyújtottak be (úgy hírlik, van ok a reménykedésre). Minderre tehát több mint 2,5 milliót lejt használtak fel. Alpolgármesterként mindezekhez hozzátenném: nagy figyelmet fordítottunk a munka láthatóságára. Ha tetszik, önös politikai szándék ez, hiszen a munkálatok elvégzését bevallottan olykor ahhoz igazítottuk, hogy lássák a munkából hazatérő, avagy éppen odatartó emberek. A szociális segélyre jogosult emberekkel igyekeztünk rendszeresen jelen lenni a mindennapokban. A sarat időben elseperni, a faleveleket összegyűjteni, a szemetes tartályokat kiüríteni, a havat már éjjel eltüntetni, vagy legalábbis az utak járhatóságát a lehető legnagyobb mértékben biztosítani. Ezek mellett tudatosan segítettünk az egyházi közösségeknek is: mi nyírjük a füvet a római katolikus templomok mellett, illetve immár a református istenháza előtt is. Ha nem is mindig, de egyeztetünk velük, és mindenképpen besegítünk nekik.



Összességében elmondható: nagyon sok megkeresés érkezik hozzánk, akár éjjel is telefonálnak, viszont sajnos az igények egy részét nem tudjuk teljesíteni. Azonban már az is lényeges – szerintem –, hogy a lakosok őszintén jelzik az elvárasaikat. Megoldást pedig gyakran közösen találunk. Merthogy például az ároktakarítás kapcsán elmondható: mi a kivitelezővel kigondoltuk a tavasz utáni időszakot, de a lakosok egy része jelezte, hogy a gépek óhatatlanul letapossák a kukoricát, inkább halasszuk őszre a munkavégzés időpontját. De akkor már sár van, egyébként is mások a betakarítást tavaszra időzítik – tehát mindenki számára jó megoldást nem találhattunk, így közösen megbeszéltük, hogy ha törik, ha szakad ősszel nekilátunk. Meg is történt. Igaz, ugyan, hogy némi kellemetlenséggel, de mindenkit előre tudott róla, mindenki felkészíthette magát az egészre. Szerintem ez – a nyílt kártyákkal való cselekvés – a sikeresség kulcsa. Legalábbis nekünk ez a célkitűzésünk: így cselekedni. Hogy ez sikeres, ez-e az, amit a lakosok elvárnak, az majd kiderül. Mi ezúton is kérjük a lakosokat, hogy bátran jelezzék az elvárásaikat, az észrevételeiket, mi igyekszünk azokat teljesíteni. Nyilván nem mindet, de törekedni fogunk.

– Bár még nincs költségvetés, de bizonyára körvonalazódtak már az idei év tervei. Milyen beruházások vannak kilátásban 2022-ben a községben?

– Elsősorban is reménykedünk abban, hogy tavaly benyújtott pályázataink egy része megkezdődik. Így fontos lenne kivitelezni végre a közvilágítás korszerűsítését, továbbá az óvoda- és az iskolaépület hőszigetelését, a még le nem aszfaltozott községi utak korszerűsítését stb. Én személy szerint szorgalmazni fogom a térkövezés folytatását, mégpedig a Szent József-templom előtt, a görögkatolikus és a református templom előtt. Továbbá a parókia előtt is. Jó lenne nekikezdeni az idén a rendelő rendbetételének – így a nyílászárócserének, a tető felújításának, illetve az épület bővítésének. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy immár van edzőpályánk, de itt nem állhatunk meg. Kell parkolólehetőséget biztosítanunk a kilátogatók számára, továbbá illemhely is szükséges egy ilyesféle intézményhez. Ezeket már idén meg kell oldanunk!

Ezek mellett idén is mi fogjuk karbantartani a megyei utak mentét – bevallom jól esett, hogy ezért a megyei önkormányzat vezetője külön is köszönetet mondott, ő is felfigyelt arra, hogy mi rendszeresen nyírjuk a füvet, tisztítjuk az árkot a megyei utak mentén. Hiszen nekünk, kaplonyiaknak fontos, hogy az ide látogatókat kellemes benyomás érje, amikor ide jön. Célkitűzésünk – amelyet nem biztos, hogy idén sikerül megvalósítanunk –, hogy a megyei utak mentére további fákat ültessünk, a meglévőket persze addig is rendszeresen gondozzuk. Tavaly az áramszolgáltatóval közösen megkezdtük a már veszélyessé vált fák karbantartását, ezt idén folytatni fogjuk, de ésszel: azaz mindenképpen fogunk ültetni, viszont egységesen, egyfajta fákat, amiket rendszeres időszakonként fogunk gondozni, s nem csak úgy magukra hagyni őket...

Ebben az évben, vagy legalábbis jövőre mindenképpen neki kell kezdjük a központi tér rendezésének. A szökőkutat például óhatatlanul fel kell újítani, de talán a csere lenne az indokolt. Mindenekelőtt erről egyeztetünk szakemberekkel. Ugyanis a döntéseket semmiképpen sem szabad csak úgy a mi saját bölcsnek gondolt fejünk után meghozni, hanem minél több ember véleményét ki kell kérni. Meg kell hallgatni az idős néniket, de akár még a gyermekeket is. Persze a szakértők véleménye különösen nagy súlyt kell hogy kapjon.



– Milyen forrásokra támaszkodik idén első sorban a kaplonyi önkormányzat?

– A korábbi évből is sikerült némi pénzt áthoznunk. De alapvetően Kaplony község ebben az évben is a visszaosztásokból származó pénzekre támaszkodik. Továbbra sincs sok vállalat helyben, és az a bajunk, hogy nem is nagyon van, merre terjeszkedjünk. Árvízvédelmi szempontból ipari parkot Kubában nem javallott létesíteni, az úgynevezett Királyföldek pedig nem arra való, ott kiváló mezőgazdasági területek vannak.

– Adók és illetékek. Van-e változás, emelkednek-e a tarifák a tavalyhoz képest?

– Nincs. Mi nem emeltünk sem az illetéket, sem az adókat. Mindössze hozzáigazítottuk azokat az országos inflációs hányadhoz. Évről évre így jár el a kaplonyi döntéshozók testülete. Nem célunk ugyanis a lakosság önös szándékú sarcolása. Minden helyhatóságnak meg kell próbálnia egyéb forrásokból pénzre szert tennie. Ennek jegyében pályázunk mi is, így a kultúrház bővítésére és a bölcsőde létesítésére, de akár a mezőgazdasági utak lekövezésére, vagy például az elektromos töltőállomások létesítésére.















 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: